Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.
Pest control, deratyzacja, dezynsekcja, haccp, ddd, dezynfekcja, monitoring szkodnikow, ipm, gmp, ghp, pspddid Deratyzacja, dezynsekcja, haccp, ipm, gmp, ghp, pspddid
SPECJALISTYCZNY ZAKŁAD D.D.i D.
"GRUTOX" Tomasz Gruszczyk
43-386 Grodziec Śląski ul.Bielska 143
Bielsko - Biała tel:
33/8153-173   grutox@wp.pl
0-501 333 444, 0-602 333 555

Česká Republika


Slovenská Republika


muzeumddd.pl


grattis.cz


CERTYFIKATY
Spis
Galeria - firma
Galeria - wspólnicy
CERTYFIKATY
ČESKÉ REPUBLIKY
O firmie
Galeria
na poważnie
na wesoło
DDD
Dezynfekcja
Dezynsekcja
Deratyzacja
HACCP
PEST CONTROL

VIDEO
video odkomarzanie metodą ULV
Odkomarzanie-1

video odkomarzanie metodą ULV
Odkomarzanie-2
Usługi w zakresie deratyzacji, dezynsekcji, systemy haccp, ipm, gmp, ghp, pspddid
Dezynfekcja

Dezynfekcja

Na czym polega dezynfekcja?

Dezynfekcja nazywana inaczej odkażaniem to zabiegi, których celem jest zlikwidowanie szkodliwych drobnoustrojów na powierzchniach i przedmiotach użytkowych. Do jej przeprowadzenia używa się różnych środków dezynfekujących zależnie od rodzaju mikroorganizmów, które chcemy wyeliminować wirusy, bakterie, grzyby itp.).

Metody dezynfekcji

Metody dezynfekcji różnią się najczęściej sposobem nanoszenia środków dezynfekujących. Zależnie od właściwości i warunków panujących na dezynfekowanej powierzchni może to być polewanie, oprysk drobnokroplisty, zanurzanie (w przypadku przedmiotów), zamgławianie (na zimno i gorąco), posypywanie, zadymianie. Oprócz środków chemicznych dezynfekcja obejmuje też zabiegi z użyciem pary wodnej pod różnym ciśnieniem oraz promieniowania ultrafioletowego.

Przy doborze metody dezynfekcji bierze się pod uwagę wiele czynników, po to by zapewnić jej maksymalną skuteczność. Najważniejsze jest rozpoznanie jakimi drobnoustrojami skażona jest dana powierzchnia, by dobrać środki zabójcze właśnie dla nich. Istotne jest również odpowiednie stężenie chemikaliów tak by usunęły również formy przetrwalnikowe mikroorganizmów. Wielkość dezynfekowanej powierzchni determinuje ilość zastosowanego środka a warunki tam panujące sposób jego nanoszenia.

Dezynfekcja i najczęstsze typy szkodliwych drobnoustrojów

Bakterie

Salmonella – bakterie z tego rodzaju powodują ciężkie w swoim przebiegu zatrucia pokarmowe zarówno u ludzi jak i zwierząt. Do rozwoju potrzebują ciepła wilgotności oraz obecności białka. Do zakażenia dochodzi przez spożycie żywności zanieczyszczonej odchodami chorych zwierząt, albo produktów pochodzących od nich.

Gronkowiec złocisty – bakterie wytwarzające groźne toksyny. Powodują wiele zatruć i zakażeń. Dużo bardziej trwałe są toksyny niż same bakterie.

Pałeczka okrężnicy („bakteria koli”) - bakterie obecne w jelicie człowieka i tam zupełnie nieszkodliwe. Gdy jednak dostaną się do innych układów wywołują wiele chorób. Najczęściej są to zakażenia w tym sepsa, zapalenie otrzewnej itp.

Laseczka jadu kiełbasianego – bakteria ta wytwarza jedną z najbardziej groźnych występ[ujących w naturze toksyn.

Grzyby domowe i pleśniowe Jest wiele odmian grzybów spotykanych w domach i pomieszczeniach. Większość z nich wytwarza mykotoksyny i aflatoksyny, które są szkodliwe zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Mogą one wywoływać różne choroby oraz alergie. Najczęściej atakują układ oddechowy. Dlatego też bardzo niebezpieczne jest mieszkanie w budynku, w którym obecne są grzyby.

Usługi w zakresie dezynfekcji » www.grutox.pl » Grutox Bielsko Biała, Śląsk - DDD - Pest Control Operator - Dezynfekcja, Dezynsekcja, Deratyzacja, Monitoring i tępienie szkodników » HACCP :: GMP :: GHP :: PSPDDID :: IPM